Je hebt het elke dag leuk samen, doet nog veel nieuwe dingen, leert elkaar elke dag beter kennen en natuurlijk knalt het ook nog vrijwel elke avond tussen de lakens. Maar weet je wat volgens een Amerikaanse psycholoog pas echt de ultieme relatietest is? Een dagje gezellig winkelen in de IKEA!

De therapeut in kwestie stelt dat nergens een jonge relatie zo op de proef wordt gesteld als in de bekende Zweedse woonketen. Steeds vaker ziet hij koppels in zijn praktijk die nog maar relatief kort bij elkaar zijn en waarvan de relationele problemen juist in de IKEA ontstonden. Wanneer stellen willen gaan samenwonen komen ze namelijk veelal als eerste bij de IKEA uit, om inspiratie op te doen voor hun gezamenlijk woning of natuurlijk direct een hele nieuwe inboedel te kopen.

Maar oh wee als je dan per ongeluk laat vallen dat je een stapelbed voor je kinderen toch wel heel leuk zou vinden. Dan blijkt bijvoorbeeld ineens dat de ander nog lang niet toe is aan kinderen en spontaan in deĀ  paniekstand schiet. Dan ontaardt een leuke middag al snel in een fikse ruzie die nog lang zijn sporen na kan laten.

Zelfs als je de winkel zelf hebt overleefd kan het naar huis slepen van een nieuwe kast nog tot een kleine oorlog leiden. Want natuurlijk waren je ogen iets groter dan je kofferbak. En heb je het pakket dan eindelijk thuis, dan begint de ellende pas, want in de stijl van IKEA moet het gevaarte dan ook nog gezamenlijk in elkaar worden gezet. Wie als jong stel al deze stappen zonder ruzie af kan leggen zou de grootste vuurdoop al hebben overleefd volgens de psycholoog. Wie zichzelf daarvoor wil behoeden kan dus wellicht het beste eerst de IKEA nog even mijden in een frisse relatie.