Wie op het Indonesische eiland Java na negen uur ’s avonds wordt betrapt als hij of zij aan het daten is, wordt direct verplicht te trouwen. Volgens de lokale autoriteiten is dat de enige manier om de eer van jonge vrouwen, en die van hun ouders, te waarborgen.

De nieuwe wet is een lokaal initiatief, waar volgens de NOS door de landelijke overheid weinig aandacht aan wordt besteed. De Islamitische bestuurders zeggen ook een goede reden te hebben voor de nieuwe wet. Er komen namelijk steeds meer zwangerschappen voor onder jonge ongetrouwde vrouwen.

De maatregel die op provincieniveau werd bedacht moet de komende tijd door de kleinere districten worden uitgevoerd. Wanneer die dit niet op tijd doen zullen ze geen financiƫle hulp meer ontvangen. De meeste districten hebben inmiddels laten weten dat ze de nieuwe wet zullen omarmen. Districtshoofd Dadang liet bijvoorbeeld weten blij te zijn, dat de maatregel voor het algemeen belang was en er zo een ethischer en beschaafdere samenleving zou ontstaan.

De politie wordt geacht de nieuwe regels te handhaven door na 9 uur ’s avonds op patrouille te gaan en te proberen ongetrouwde stelletjes die samen op pad zijn te betrappen. Die kunnen direct worden verplicht met elkaar te trouwen.