Mannen en vrouwen die een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) hebben kunnen zich er vaak niet eens meer toe zetten om te gaan daten. Zodra de SOA ter sprake komt is een afwijzing meestal niet ver meer weg, want er zijn maar weinig mensen die zin hebben in een relatie met iemand die een niet te genezen SOA zoals een HIV-besmetting hebben. Teleurstelling na teleurstelling zorgt er dan vaak voor dat ze zich helemaal uit het daten terugtrekken.

Voor die mensen is er sinds kort een nieuwe datingapp te krijgen waarmee ze makkelijk in contact kunnen komen met andere mensen met een SOA. De app, PositiveSingles genaamd, is een soort Tinder waarbij je heel makkelijk en snel kunt zoeken in profielen van mensen bij je in de buurt. De app is in korte tijd al populair geworden, inmiddels zouden er wereldwijd zo’n 750.000 actieve leden zijn.

De makers van de app vinden het belangrijk om mensen die vanwege hun SOA normaal niet aan de bak zouden komen bij andere mensen nu toch liefde en seks kunnen vinden. Dat beiden een SOA hebben is namelijk al vanaf het begin duidelijk en hoeft niet als een heet hangijzer tussen de daters in te blijven hangen. De makers raden echter nog wel aan nog steeds altijd een condoom te gebruiken. De app moet volgens heb geen excuus worden voor onbeschermde seks.